At skulle reparere en telefon kan virke uoverskueligt, især hvis man ikke er bekendt med processen. Men med disse 12 tips, er du bedst muligt forberedt og klar til din næste reparation. Følg denne guide til den bedst mulige forberedelse og du vil allerede være et godt stykke vej til at få din telefon tilbage i bedst mulig stand.
Fordele ved at reparere din telefon selv
Stor besparelse
Hovedårsagen til at flere og flere vælger, at reparere deres telefon selv, er den økonomiske besparelse. Vi anbefaler altid, at du får din telefon repareret uanset om du gør det selv eller får hjælp fra et værksted, så er det markant billigere end at skulle købe en ny telefon.
Bæredygtighed
Hver gang du køber ny elektronik belaster det miljøet. Når du i stedet får din gamle telefon repareret, er du med til at bidrage til den bæredygtige udvikling. Når du udskifter de ødelagte dele i din telefon, kan du i de fleste tilfælde få din telefon til at se ud som ny og du kan samtidig gøre det med en god smag i munden.
Sjov og spas
At reparere din mobiltelefon behøver ikke være kedeligt, det kan faktisk også være sjovt og i værste tilfælde kan man blive afhængig af det! Vi har mange eksempler på personer, der har reparationer som en hobby i deres fritid. Det bedste ved det hele er, at du ud over sjov og spas også ender ud med en stort set ny telefon.
12 tips - Forbered reparationen så det bliver en succes
1. Identificer problemet (Troubleshooting)
Før du springer ud i at reparere din telefon, er det essentielt at fejlfinde problemet. Dette involverer at identificere problemet og afgøre, om det er et software- eller hardwareproblem. Nogle almindelige problemer, du kan støde på, inkluderer:
- Ødelagt skærm (krakeleret eller knust)
- Dårlig touch
- Batteriet oplader ikke
- Dårlig batterilevetid
- Telefonen starter ikke op
- Knapper der ikke fungere
Tip 1.1: Tjek for softwareproblemer
Hvis din telefon oplever softwareproblemer, såsom fryser, lukker ned eller Goust Touch problemer, kan du prøve følgende:
- Genstart din telefon (se guide til tvungen genstart af iPhone)
- Ryd din telefons cache
- Opdater din telefons software
- Nulstil din telefon til fabriksindstillinger
Tip 1.2: Tjek for hardwareproblemer
Hvis din telefon oplever hardwareproblemer, såsom en knust skærm eller knapper der ikke fungerer, kan du prøve følgende:
- Tjek for synlige fysiske skader
- Rengør alle huller og lommer
- Test batteri, kamera og home knap
- Udskift den beskadigede del
2. Find de rigtige reservedele
Det kan være svært at finde rundt i udvalget af mobil reservedele på internettet. Der findes mange forskellige forhandlere og lige så mange forskellige kvaliteter. Pris og kvalitet hænger næsten altid sammen, men dermed ikke sagt at en billigere kopi-skærm ikke kan være i en god kvalitet. Hos SparePart.dk tilbyder vi et bredt udvalg af reservedele til de fleste mærker og modeller på markedet. Alle reservedele kan købes i kvaliteter, som vi personligt kan stå inde for. Vi anbefaler dig, at du undersøger en forhandler af reservedele grundigt inden du foretager et køb. Specielt hvis du leder efter reservedele til din iPhone eller iPad, hvor kvalitet kan variere meget.
Når du har købt og modtaget dine reservedele bør du altid undersøge dem grundigt for fejl og skader inden du begynder at reparere. Vi anbefaler ligeledes, at du venter med at afmontere film og lignende ind til du har testet dine reservedele.
3. Find det rigtige værktøj
For at reparere din telefon korrekt, er det vigtigt at bruge det rigtige værktøj. Her er nogle værktøjer, som du vil skulle bruge til de mest typiske reparationer:
- Skruetrækkere (se skruetrækkerguide)
- Pentalobe P2 og P5
- Philips #000 og #00
- Tri-Point Y000
- Torx T5
- Spudger
- Pincet
- Åbningsværktøj
- Varmepistol
- Sugekop
Ovenfor er oplistet de mest gængse værktøjer til mobilreparationer. Du vil kunne opleve reparationer hvor andet værktøj er nødvendigt, heriblandt andre typer skruetrækkere samt programmeringsværktøj til nyere modeller.
4. Få styr på sikkerheden
Reparation af telefoner indebærer visse risici, såsom elektrisk stød eller beskadigelse af komponenter. For at undgå disse risici, er det vigtigt at have styr på sikkerheden. Her er nogle tips til at øge sikkerheden under en reparation:
- Brug altid handsker og beskyttelsesbriller
- Undgå statiske materialer såsom uld og nylon
- Sluk for telefonen inden du går i gang
- Frakoble batteriet, hvis det er muligt
5. Følg en reparationsguide
Det findes mange forskellige mobil mærker og modeller og det er de færreste af dem, hvor reparations processen er helt ens fra start til slut. Det kan derfor være svært at reparere din telefon, hvis du ikke har erfaring eller er meget teknisk anlagt. Heldigvis findes der mange gode guides på nettet, som kan hjælpe dig med processen. Følg en guide der passer til din telefon, og du vil være godt på vej til en succesfuld reparation. Her på SparePart.dk kan du udover de nødvendige reservedele og værktøj også finde et udvalg af reparationsguides. Kan du ikke finde en guide til den reparation du skal i gang med, kan vi bl.a. anbefale at du besøger iFixit eller YouTube, hvor du har mulighed for at finde et stort udvalg af guides.
6. Sørg for at være organiseret
En telefon består af mange små dele, som nemt kan forsvinde under en reparation. Det er derfor vigtigt at holde styr på alle de små dele når du reparerer din telefon, så du ikke pludselig mangler en vigtig del. Sørg for at have en ren og organiseret arbejdsplads og brug, måtter, bakker eller skåle til at adskille de forskellige dele.
7. Lav en backup af din telefon
Vi anbefaler altid at du laver en backup af din telefon inden du begynder på en reparation. Uanset hvor erfaren du er til at reparere, er der risiko for at reparationen kan gå galt. Derfor er det altid en god ide at have lavet en backup inden reparationen, så du altid har mulighed for at genskabe dine data.
8. Husk tålmodighed
Reparation af telefoner kan tage tid, især hvis du er nybegynder. Vær tålmodig og tag dig god tid til at udføre reparationen, så du er sikker på at det bliver gjort rigtigt. Hvis du forhaster dig, kan det føre til yderligere skader på din telefon.
9. Sluk for telefonen og frakoble batteriet inden reparationen
Af sikkerhedsårsager bør du altid aflade batteriet mest muligt og slukke for din telefon inden du går i gang med en reparation. Du bør ligeledes også frakoble batteriet med det samme du har mulighed for det under reparationen. Gør dette da det mindsker risikoen for evt. pludselige skader undervejs i processen.
10. Hav præcision og teknik i baghovedet
Reparation af telefoner kan kræve præcision og en teknisk kunnen. Her er nogle tips til præcisionsarbejde og god teknik:
- Brug den rigtige mængde kraft når du fjerner og montere dele
- Brug den rigtige størrelse skruetrækker og gerne magnetiske.
- Undgå at overstramme skruerne
- Brug præcisionsredskaber til at afkoble og fjerne komponenter. Det kan bl.a. være en åbningsværktøj, spudgers og pincetter.
11. Husk at øvelse gør mester
Jo mere du øver dig på at reparere telefoner, jo bedre bliver du til det. Tag dig tid til at lære de forskellige teknikker og værktøjer at kende, og øv dig gerne på en gammel telefon, før du begynder at reparere din egen.
12. Vær ikke bange for at bede om hjælp
At reparere en telefon kan være en udfordrende opgave, især hvis du ikke er fortrolig med processen. Du skal derfor ikke bange for at bede om hjælp, hvis du har brug for det. Der er mange online fællesskaber og forummer dedikeret til reparation af telefoner, tablets og computere, hvor du kan stille spørgsmål og få råd fra erfarne reparatører. Du bør ligeledes også være klar over, hvornår du skal kontakte en professionel tekniker. Nogle gange kan reparation af en telefon være uden for dine evner. Hvis du er usikker på en reparation eller ikke har det nødvendige værktøjer eller de nødvendige færdigheder, er det bedst at kontakte en tekniker. Forsøger du på en reparation du ikke er kvalificeret til, kan det resultere i yderligere skader på din telefon.
Test telefonen efter reparationen
Når du har afsluttet reparationen, er det vigtigt at du tester telefonen for at sikre, at den virker korrekt. Her er nogle af de ting du kan teste op på:
Test af skærm
Kontroller følgende under skærmtesten:
- Touch fejl
- Døde pixels
- Misfarvning
- Belysning
- Flimren
Test af batteri
- Opladning
- Opladningstid
- Batterihelbred på batteritester
- Batteriprocent under indstillinger
Test af funktioner på din telefon
- Opkaldskvalitet
- Kamerafunktionalitet
- Mikrofon funktionalitet
- Højtalerfunktionalitet
- Bluetooth forbindelse
- Home-knap funktionalitet
FAQ
Hvor lang tid tager det at reparere en telefon?
Den tid det tager at reparere en telefon afhænger af model, del der skal udskiftes og din erfaring inden for reparation af mobiltelefoner. En reparation kan tage alt fra 10 minutter til flere timer.
Kan jeg reparere min telefon uden nogen erfaring?
Det afhænger af reparationens omfang, men som udgangspunkt kan du godt reparere din telefon uden erfaring. Det vil dog kræve, at du har de tekniske egenskaber og en præcis guide til at følge. Derudover skal du være i besiddelse af det rigtige værktøj og de rigtige reservedele.
Hvorfor er det vigtigt at fejlfinde problemet først?
Det er vigtigt at fejlfinde problemet før du begynder at reparere din telefon, da det kan spare dig tid og penge. Hvis du fejlreparerer din telefon, kan det føre til yderligere problemer, som kan være dyrere at reparere.
Hvilket værktøj har jeg brug for til at reparere min telefon?
Du vil bl.a. have brug for specifikke skruetrækkere, spudger, pincet, varmepistol og sugekop for at reparere din telefon. Det korrekte værktøj afhænger af, hvilken mobilenhed du skal reparere og hvilken reservedel, der skal udskiftes.
Hvor kan jeg finde en guide til at reparere min telefon?
Du kan finde mange guides på nettet til at reparere forskellige telefonmodeller. Søg på SparePart.dk, på Google eller YouTube efter en guide, der passer til din telefonmodel og følg den omhyggeligt.